Türkiye'nin Online Baharat Toptancısı
BLOG
Yayın Tarihi : 30.09.2022 10:29 | Güncellenme Tarihi : 19.04.2024 08:34 | Yöresel Ürünler
Nazilli Kuru Sebzesi

Dağlarından yağ ovalarından bal akan Nazlı Gelin’in memleketi Nazilli’nin doğal lezzetleri sofraları şenlendiriyor. İnciri ve zeytinyağı ile meşhur olan Nazilli, saklı kalmış lezzeti olan kuru sebzeleri ile de son yıllarda ününe ün katıyor. Baharatevim olarak bizler de özenle hazırladığımız, birbirinden kaliteli, lezzetli, sağlıklı ve gösterişli kuru sebzeleri Türkiye’nin her yerinde sizlerle buluşturuyoruz.

Sebze kurutma işlemi yiyecekleri daha uzun süre muhafaza etmek amacıyla eski çağlardan bu yana uygulanmaktadır. Türkler Orta Asya’dan bu yana kullandıkları sebze kurutma işlemini zaman içinde Anadolu’ya taşımışlar ve mutfak kültürümüzün önemli bir parçası haline getirmişlerdir. Kurutulmuş sebzelerle yiyeceklerin daha uzun süre saklanabilmesi ve tüketilebilmesi garanti altına alınmış olur. Üstelik güneş altında kurutulan sebzeler insan vücudu için hayati öneme sahip olan ve en fazla güneşten alınan D vitamini de içlerinde taşırlar. Böylece ortaya müthiş bir formül çıkarmış olurlar.

Her ne kadar ülkemizin pek çok yerinde kuru sebze kültürü mevcut ise de her bölgenin ürünü aynı kalitede ve lezzette değildir çünkü kurutulmuş bir sebze pek çok aşamadan geçer ve bu aşamaların her biri sonuca etki eder. İşte bu yüzden uzun yıllardır inciriyle, zeytinyağıyla ve daha başka ürünleriyle öne çıkan Nazilli ilçemiz kuru sebze için de en uygun şartlara sahiptir. Nazilimizin sahip olduğu coğrafi lokasyon ve doğal kaynaklar bulunmaz bir zenginlik olup bu mucizevi gıdaların ortaya çıkarılmasında en önemli etkenlerdir. Patlıcan, biber, kabak ve daha pek çok sebze ilçemizden kurutulmuş halleriyle mutfağınıza girerek hem lezzetiyle sizleri büyülemekte hem de içerdikleri vitaminlerle bedeninizin ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.

Güneşte Kurutulan Doğal Sebzelerin Tarladan Sofraya Aşamaları

Günümüzde, mevsiminde olgunlaşan taze sebzeleri toplayıp kurutmak için pek çok yöntem geliştirilmiştir. Özellikle teknolojinin ilerlemesiyle çeşitli modern yöntemler tercih edilebilmekte, bunlar daha kısa sürede, daha fazla ürünün satışa hazır hale gelmesini sağlamaktadır. Fakat bu yöntemler doğallıktan uzaktır. Baharatevim olarak bizler her zaman en doğal, en kaliteli, en sağlıklı ve en uygun fiyatlı kurutulmuş sebzeleri tüketime sunuyoruz. Standartlarımızdan ödün vermeden marka değerimizi yükseltmeyi sürdürüyoruz.

Doğal ve kaliteli bir kuru sebzenin tarladan sofraya hangi aşamalardan geçerek elde edildiğini belirtmekte fayda var. Öncelikle sebze kurutma işlemi, sebzelerde var olan yüzde 80-95 oranındaki suyun yüzde 20’lere düşürülmesidir. Bu sayede sebzelerin dayanıklılık süresi arttırılmakta, sonraki mevsimlerde de yeniden pişirilebilmekte, daha farklı ve daha orijinal lezzetler elde edilebilmektedir.

Kurutma esnasında suyun buharlaştırılması ve su buharının sebze yüzeyinden uzaklaştırılması ile mikroorganizmaların üreyebileceği nemli ortam ortadan kaldırılmış olur. Su oranı azalıp şeker oranı artan kurutulmuş sebzeler tepsili kurutucularda, özel kurutma dolaplarında veya fırınlarda kurutulabilse de en doğalı ve en eski yöntem açık havada kurutulmasıdır.

Güneşte kurutulması ile sebzeler tamamen kendi doğal süreçlerinde kururlar. Ancak bunun için her sebzenin özelliğine dikkat edilmelidir. Bazı sebzeler açık havada kurutulmayı severken bazıları sıcak havalarda, gölgelerde kurtulmayı severler.

Tüm yöresel ürünlerin adresi baharatevim.com olarak bizler tercihinize sunduğumuz ürünlerimizi başlıca şu aşamalardan geçirerek hazırlıyoruz:

· Süreç, sebzelerin seçimiyle başlamaktadır. Sebzelerimizi tamamen yöremizde, en doğal şekilde yetiştirdiğimiz sebzelerden seçiyoruz. Döneminde sebzelerimiz arasından en iyilerini topluyor ve kurutmak için ayırıyoruz.

· Toplanıp ayrılan sebzelerimizi yıkıyor, tozundan ve toprağından arındırıyoruz.

· Sonrasında sebze türüne göre çekirdeği çıkarılması gerekenlerin çekirdeklerini çıkarıyor, dilimlenmesi gerekenleri dilimliyoruz.

· Ardından açık alana sererek ya da iplere dizerek kurutmaya hazır ediyoruz.

· Özel kurutma alanlarımızda, steril ortamlarda ürünlerimizi kurumaya alıyor, düzenli olarak kontrollerini yapıyor ve her birini kuruma süresi sonunda toplayarak satışa hazır hale getiriyoruz.

· Güvenli ortamda muhafaza ettiğimiz ürünlerimizi siparişleriniz üzerine en iyi şekilde ambalajlayarak adreslerinize ulaştırıyoruz.

Yıldıztepe’den Türkiye’ye Açılan Lezzet

Bir kuru sebzenin kalitesini etkileyen birçok etmen vardır. Bunların başında henüz sebzelerin üretim aşamasında yetiştirildikleri şartlar, kullanılan gübreler, ilaçlar gelir. Bizler süreci en başından en sonuna kadar hassasiyetle takip ediyor, tamamen doğal biçimde sebzelerimizi yetiştiriyoruz.

İkinci önemli detay kurutma aşamasında devreye girmektedir. Kaliteli sonuçlar için uygun hava koşulları, uygun rüzgâr ve nem oranları gerekmektedir. Yıldıztepe mahallemiz bu muhteşem üçlünün belki de ülkemizde en iyi bir arada bulunduğu yerlerden birisidir. Nazilli’nin en güzel mahallelerinden birisi olan Yıldıztepe, sebze kurutmak için gereken bütün şartlara sahiptir ve bizler satışını yaptığımız bütün kuru sebzelerimizi burada kurutarak hazırlıyoruz.

Bölgemiz ılıman iklimi ile tarıma son derece uygundur. Üstelik sebzelerin olgunlaştığı aylardan itibaren bölgemizde havalardaki nem oranı azalmakta, Rüzgâr şiddeti artmaktadır. Dolayısıyla bu şartlarda sebzelerimiz çok daha iyi kurumaktadır. Bölgemizin bol güneşinin de etkisiyle her biri adeta birer D vitamini deposuna dönüşmekte hem sebzelerin kendi vitaminleri hem de iklim koşullarının kazandırdığı vitaminler ile sağlık değeri, lezzeti çok daha artmaktadır.

Kuru Sebze Çeşitleri

Sebzeler en temel besin kaynakları olup daha çok ilkbahar ve yaz başlarında ekilip yaz ve sonbahar aylarında olgunlaşırlar. Doğanın insanlığa hediyesi olan onlarca farklı sebze türü vardır ve hem ülkemiz hem de bölgemiz sebze tarımı bakımından çok zengindir. Onlarca farklı sebze farklı dönemlerde yetiştirilerek sofralarla buluşabilmektedir fakat bütün sebzeler kurutmaya uygun olmayabilir.

Kuru sebzenin en iyi adresi Baharatevim.com olarak bizler pek çok sebzeyi kurutarak tüketime hazır hale getiriyoruz. Satışını yaptığımız başlıca kuru sebze çeşitleri şunlar olmaktadır:

· Kuru Patlıcan: Kurutulmuş sebzeler arasında değişmeyen özgün tat patlıcandır. Taptaze toplanan patlıcanların iç kısımları oyularak iplere dizilirler. Kurutulduklarında o eşsiz tatlarından hiçbir şey kaybetmeden tüketilebilir. Kurutmalık patlıcanlar en parlak ve en kalitelilerinden toplanmalıdır. Kurutulmuş halleri başta zeytinyağlı ve etli dolmalar olmak üzere birçok tarife hayat vermektedir. Kuru patlıcan kavurması ve yöresel daha pek çok özgün yemek kuru patlıcanlarla hazırlanabilmektedir.

· Kuru Dolmalık Biber: Kurutulmuş dolmalık biberler mutfaklarda bereketin sembolüdürler. Her yıl en çok tercih edilen kurutmalık sebzelerden birisi dolmalık biberlerdir çünkü dolma istisnasız her evin, her mutfağın en sevilen lezzetlerinden birisidir. Faklı harçlarla hazırlanan dolmalar gerek aile sofralarının gerekse misafir ikramlıklarının baş tacıdır. Kurutulmuş patlıcanla da birlikte müthiş bir ikili olmakta, zeytinyağlı, etli dolmalar yapılabilmektedir. Ayrıca mezelere lezzet katmak için tercih edilebilmektedir. Bunun için biberlerin en iyileri, en lezzetlileri tarafımızca seçilmektedir.

· Kuru Dolmalık Kabak: Yaz aylarının en çok tercih edilen sebzelerinden birisi olan kabak, kuru dolmalık olarak da tercih edilmektedir. Mevsiminde özenle seçilen kabakların içleri oyularak kurutmaya hazır edilmekte, sonra da içleri doldurularak birbirinden özel dolmalar ortaya çıkarılmaktadır. İster sade ister biber ve patlıcan dolmalarıyla birlikte hoş lezzetler ortaya çıkarılabilmektedir.

· Kızartmalık Biber: Kızartmalıklar arasında en çok tercih edilenlerden birisi biberdir. Kızartmalık biber ise bu eşsiz kızartma lezzetine mevsimi dışında da sahip olma fırsatı vermektedir. Taze Yeşil Biberlerin su oranı yüzde 92’lerden kurutularak çok daha azaltılır; karbonhidrat, vitamin, protein, yağ gibi besin değerleri artar.

· Kapya Biber: Kapya biber kurusu dolmalıklar arasında yer almaktadır. Tür olarak da zaten klasik kırmızı biberin dolmalık için yapılan çeşididir. Çok büyük olanlar kurutmalık için uygun olmadığından orta ve küçük boyutlular seçilir. Bölgemiz toprağının kalitesini üzerinde taşıyan kapya biberlerimiz tarafımızca güneşte kurutulması ile organik severlerin tercihi olmaktadır.

· Sivri Biber: En çok tercih edilen biber çeşitlerinden birisi sivri biberdir. Çorbalarda, yemeklerde yoğun olarak tercih edilen sivri biberi kuru haliyle çok daha uzun süre muhafaza edebilir, hemen her yemeğinizde, kahvaltılarınızda kullanabilirsiniz. Tüm yöresel ürünlerin adresi baharatevim.com ayrıcalığıyla en doğal kuru sivri biberlere sahip olabilirsiniz.

Kuru Sebzenin Faydaları

Kuru sebzenin faydaları oldukça fazladır. Genel olarak baktığımızda mevsimi dışında doğal sebzeleri bulmak oldukça zordur. Seralarda yetiştirilip manava, pazara gelen sebzelerin hem sağlığa zararları sorgulanabilir hem de oldukça pahalıdırlar. Oysa Baharatevim ayrıcalığıyla satın alacağınız kuru sebzeler herhangi bir katkı maddesi içermez. En doğal halleriyle sofralarınızla buluşur. Mevsimi dışında bütçenizi korumaya da yardımcı olur.

Kurutulmuş sebzelerdeki su buharlaşırken vitamin ve mineralleri kaybolmaz. Hatta bazı kuru sebzelerde tazesinden daha fazla vitamin ve mineral bulunur. Kalori değeri aynı şekilde muhafaza edilir.

Kuru patlıcan öncelikle sinirleri yatıştırmakta, asabiyeti azaltmaktadır. Ayrıca bağırsakları yumuşatmakta, idrar söktürmekte ve kabızlığa iyi gelmektedir. İstem dışı titreyen kaslar için kuru patlıcan tüketmek etkilidir.

Kuru biber kış ayları için eşsiz bir besindir. Kuru biber kullanılarak yapılan yemeklerin kalori seviyeleri daha azdır. Bu yüzden diyet yapmak isteyenler veya hafif yemek tercih edenler için kuru biberler tercih edilebilmektedir. Zengin bir C vitamini kaynağı olduğu için kış aylarında vücut direncinin arttırılmasına yardımcı olmaktadır.

Kurutulmuş kabak kalp sağlığını korumaya yardımcı olmakta, zayıflamayı kolaylaştırmakta, kemik sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Göz sağlığını koruyan kurutulmuş kabak, bağışıklığı arttırdığı gibi prostata karşı da faydalıdır. Uygun hava koşulları uygun rüzgâr ve nem oranları altında hazırladığımız kuru sebzelerimiz bütün bu faydaları ve çok daha fazlasını sağlamaktadır.

Kuru Sebzelerle Yapılan Yemek Tarifleri

Kuru sebzelerle yapılan yemek tarifleri çok fazladır. Birçok yöresel yemekte kuru sebzelerimizi kullanabilirsiniz. Ancak şu iki tarifi mutlaka denemelisiniz:

· Kuru Patlıcan Dolması: Bu tarif için 50-55 adet kuru patlıcana, 2 yemek kaşığı zeytinyağına ve 2 yemek kaşığı nar ekşisine ihtiyacınız vardır. İç harcı içinse 2,5 su bardağı pirinç, 200gr kıyma, 2 adet soğan, 1 demet maydanoz, 2 diş sarımsak, 1,5 yemek kaşığı domates salçası, 1,5 yemek kaşığı biber salçası, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı sumak, 1 su bardağı zeytinyağı gerekmektedir.

Derince bir tencerede kuru patlıcanlarınızı üzerini hafif geçecek şekilde suda 15-20 dakika yumuşatın. İç harcı hazırlayıp patlıcanlarınıza doldurun. Yarısını doldurup ağızlarını büzün. Yatık şekilde tencereye dizin, üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi gezdirin. Üzerini hafif geçecek şekilde ılık su ilave ederek orta ateşte 35-40 dakika pişirin.

· Kızartmalık Yoğurtlu Meze: Bu tarif için kuru sivri biber, kuru kapya biber, yarım çay bardağı sıvı yağ ve tuza ihtiyacınız vardır. Sosu için de süzme yoğurt, sarımsak, nane, kekik ve tuz gerekmektedir. Biberlerinizi yağlanmış fırın tepsisine alıp üzerine yağ ve tuz gezdirin. 200 dereceye ayarlı fırında iyice kızartın. Sos malzemelerini karıştırın ve kızarttığınız biberleri servis tabağına yerleştirin. Üzerine de sosu döküp servis edin.

Tavsiye Edilen Ürünler

850,00 TL

-
+

78,00 TL

-
+
Copyright 2024 baharatevim.com.tr - Tüm hakları saklıdır.

Kredi kartı bilgileriniz 256bit SSL sertifikası ile korunmaktadır.

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et